Upoznajte mlade talente Lanu Kršul i Tomislava Vranjkovića

Lavići

U okviru Young Lions Croatia takmičenja, mladi lavići Lana Kršul, Account Manager iz UM Zagreb i Tomislav Vranjković, Junior Media Planner iz zagrebačke agencije Initiative osvojili su drugo mesto u kategoriji Mediji.

Ove godine cilj takmičenja imao je humanitarnu temu i karakter – ukazati na važnost suzbijanja energetskog siromaštva, ali ujedno istaknuti mlade talente i njihove ideje u rešavanju zadate teme. Učestvovalo je 70 talenata koji su bili podeljeni u parove sa zadatkom osmišljavanja rešenja u pet kategorija: Design, Digital, PR, Media i Print.

Lani (29) i Tomislavu (26) dodeljen je klijent „Društvo za oblikovanje održivog razvoja“ sa zadatkom da se korisnicima na inovativan način približi važna tema kao što je energetska održivost. Sa Lanom i Tomislavom smo razgovarali o utiscima sa takmičenja, zadatku, kao i kako je tekao sam proces osmišljavanja rešenja nakon dobijenog brifa.

Kako je došlo do toga da baš vas dvoje budete tim?
Lana: Prvotna ideja unutar agencije je bila da na natjecanje ide nas četvero, a parove smo kombinirali da jedan kolega pokriva online i jedan offline medijski dio. Kako su kolege iz online-a na kraju bili spriječeni sudjelovati na natjecanju, nas dvoje smo ostali kao jedini koji iz agencije sudjelujemo.

Tomislav: Obzirom da se privatno poznajemo već par godina, ovakav ishod nam nije ni najmanje zasmetao. Naprotiv, smatramo da nam je bolja povezanost dodatno pomogla kako bismo došli do inovativnog i prepoznatog rješenja.

Da li ste imali priliku da se pre ovog takmičenja susretnete sa ovakvom vrstom izazova?
Tomislav: Do sada se nisam imao priliku susresti s ovakvom vrstom izazova. Kako sam relativno kratki period u agencijskom i medijskom svijetu planiranja, neke stvari su mi bile nove, a s nekima se susrećem svakodnevno.

Lana: Nije mi prvi put da sudjelujem na ovom natjecanju, prošle godine sam također sudjelovala, tako da sam imala neko iskustvo s ovim izazovom te predodžbu kako se sve odvija. No, također u svakodnevnom poslu znala sam se naći u vrlo sličnim situacijama, odnosno izazovima, gdje je klijent tražio brzo i inovativno rješenje, a s budžetima sličnima kao što smo ovdje imali na raspolaganju.

Koliko je teško napraviti dobru kampanju sa malim ili čak nepostojećim budžetom?
Lana: Smatram da je važno uvijek orijentirati se na ono što je na raspolaganju. Svakako veći budžet pruža više mogućnosti dostupnih rješenja kako bi kampanja bila dobro viđena i prepoznata među potrošačima. No, uvjerili smo se također da se upravo u situacijama skromnog ili nepostojećeg budžeta mašta probudi i na kraju se rode najkreativnije ideje. Da je teško, svakako je, jer smo navikli u praksi da nam je prvi korak krenuti od briefi-ranog budžeta, razmatrati koje su nam mogućnosi i kako ga optimizirati. Kada si svjestan da budžeta nema ili je minimalan, dosta ideja koje se rode nažalost nisu izvedive jer su financijski zahtjevne, no onda se fokusiramo na one koje su izvedive i vjerujemo da na kraju rezultat može ispasti i bolji od onih kampanji u koje je investirano puno više sredstava.

Koliko vam je prethodno iskustvo pomoglo u rešavanju zadatka?
Lana: Iskustvo je svakako imalo velik utjecaj na rješavanje zadatka. Primjerice, mogu usporediti svoje sudjelovanje na natjecanju prošle i ove godine te zaključiti da mi je i samo godinu dana iskustva značajno pridonijelo u pristupu zadatku i dolasku do rješenja. Važnost iskustva se najviše ističe u smislu poznavanja tržišta, medija, noviteta i mogućnosti, pa je utoliko lakše prepoznati je li nešto izvedivo, inovativno ili već viđeno te imati neki predosjećaj koliko bi eventualno rješenje bilo uspješno na tržištu.

Tomislav: Podosta, a sam rad u Initiative je uvjerljivo utjecao na to. U timu nas je svega nekoliko te je pristup puno individualniji i brzo se uči. Dosta stvari koje sam radio na našim klijentima mogao sam primjeniti u rješavanju zadatka pogotovo kod strategije i kreativnih rješenja.

Šta je bio najveći izazov?
Tomislav: Najveći izazov definitivno je bio osmisliti dobru, kvalitetnu, inovativnu i izvedivu ideju kao odgovor na definirani problem i ciljeve koji se kampanjom žele postići. Dodatan izazov bio je u samoj prirodi natjecanja, a to je da smo znali da imamo 24 sata za osmisliti ideju, kreativni koncept, potkrijepiti to researchom te krajnje napraviti kvalitetnu i zanimljivu prezentaciju. Bili smo na trenutke umorni, nervozni, pospani, imali smo osjećaj da ništa što smo osmislili nije dovoljno dobro i htjeli odustati, ali međusobno smo se motivirali i na kraju nakon 17 sati izrade predali rješenje na koje smo bili ponosi.

Lana: Krajnje, ne treba zanemariti i izazov u kakvom su odnosu partneri u paru koji se skupa natječu. Važno je da su kompatibilni i da mogu jedno s drugim provesti 24 sata, a da se pri tome istovremeno i zabave i osmisle cjelokupni projekt.

Imajući u vidu temu takmičenja, šta mislite da li advertising može da promeni svet i da li je to uopšte njegov zadatak?
Lana: Mislim da oglašavanje mijenja i uvijek će mijenjati svijet, kao što se tijekom godina mijenjaju i alati putem kojih se to postiže. Zadatak oglašavanja nije nužno uvijek promijeniti cijeli svijet nego utjecati na stav i ponašanje potrošača ovisno o cilju. Dobro osmišljena ideja i adekvatna strategija definitivno mogu rezultirati odličnim odjekom kod ljudi i potaknuti na promjene na bolje.

I za kraj, koji biste savet dali mladim kolegama koji se spremaju za ovakvu vrstu takmičenja?
Tomislav: Da se prijave jer nemaju što izgubiti nego samo iskustvo i znanje dobiti.

Lana: Mladim kolegama bih svakako savjetovala da se odvaže sudjelovati na natjecanju jer je odlično iskustvo samo za sebe, bez obzira na prethodno agencijsko iskustvo. Posebne pripreme za natjecanje nema jer se do samog početka ne zna tko je klijent i svake godine je tema skroz drugačija. Važno je fokus staviti na dobru ideju, stvarati priču oko nje te obratiti pozornost na to da se ispune elementi koje žiri ocjenjuje. Kao najvažnije u svemu bih rekla – ne zaboravite biti opušteni i dobro se zabaviti!