Pravila o privatnosti

 1. Pregled

Ovo su službena pravila o privatnosti za Universal Media d.o.o. (u nastavku UM Zagreb), kao i za određene usluge koje se pružaju na ovim i drugim internet stranicama i aplikacijama.

Universal Media d.o.o. surađuje s brojnim tvrtkama i kompanijama, uključujući i različitim opskrbljivačima podataka, oglašivačima i izdavačima, a u svrhu mjerenja efikasnosti i dosega sadržaja koji se gleda ili sluša na internetu ili radio stanicama, bez obzira na to koju vrstu uređaja osobe pritom koriste. Naprimjer, pomažemo oglašivačima kvalitetnije razumijeti učinke kampanja na javnost putem TV-a, radija, računala i mobilnih uređaja.

Ova pravila odnose se na sve podatke prikupljene o vama od strane tvrtke Universal Media d.o.o. , bez obzira na metodu kojom se ti podaci prikupljaju i čuvaju, te između ostalog opisuje vrste informacija koje se o vama prikupljaju prilikom sudjelovanja u istraživanju tržišta, na koji način te informacije mogu biti korištene i kada se smiju otkrivati, na koji način možete kontrolirati upotrebu i otkrivanje vaših podataka te na koji način se vaši podaci štite.

U ovim Pravilima o privatnosti, između ostalog ćemo se dotaknuti sljedećih tema:

 1. Koje podatke prikupljamo
 2. Kako prikupljamo i koristimo podatke
 3. Podaci koji se tiču oglašavanja koje se temelji na interesima
 4. Koje podatke dajemo trećim licima
 5. Kako možete promijeniti ili kontrolirati što se prikuplja
 6. Podaci o korisnicima izvan EU
 7. Izmjene ovih Pravila o privatnosti
 8. Druge korisne informacije o vašoj privatnosti
 9. Kako kontaktirati tvrtku Universal Media d.o.o. u vezi s pitanjima ili brigama koje možda imate

Također, moguće je postojanje drugih pravila o privatnosti koja se odnose na određene usluge koje pružamo. Molimo vas da ih pročitate prilikom registriranja ili pretplate na ove usluge na tim internet stranicama.

 1. Svrha prikupljanja podataka o korisnicima

Universal Media d.o.o. prikuplja različite vrste podataka o svojim korisnicima iz šest glavnih razloga:

 1. Zbog provođenja istraživanja i analiza, uključujući i ankete;
 2. Zbog provođenja određenih marketinških aktivnosti;
 3. Kako bismo učinkovitije i uspješnije pratili i analizirali učinke naših aktivnosti te unaprijedili usluge koje nudimo;
 4. Kako bismo uspješno odgovorili na vaša pitanja, brige ili zahtjeve koje nam uputite putem kontakt forme;
 5. Kako bismo učinkovitije i svrsishodnije komunicirali o vašem korisničkom profilu;
 6. Kako bismo prodavali usluge – ako imamo dozvolu korisnika ili tamo gdje je to zakonom dozvoljeno.

3. Naši principi:

 1. Pravilnom upotrebom sigurnosnih tehnologija nastojimo čuvati vašu privatnost na najkvalitetniji mogući način. To znači da:
 1. Poštujemo vašu privatnost. Prikupljamo osobne podatke ako ste suglasni s primanjem oglasa (putem elektronske pošte, postova, SMS-a ili telefona) samo od nas i, ako nam date suglasnost, od drugih organizacija koje smo pažljivo odabrali. Pobrinut ćemo se da je jasno naznačeno kada možete donijeti ove odluke, imamo polja koja ćete obilježiti ako ćete htjeti primati oglase, a također možete i promijeniti vašu odluku ako ih više ne budete željeli primati. Međutim, možda ćemo vam povremeno poslati e-mail kako bismo vas o nečemu informirali ili upitali za mišljenje na određenu temu.
 2. Prikupljat ćemo i koristiti podatke o korisnicima samo ako za to imamo vaše odobrenje ili razumne poslovne razloge, kao što je primjerice prikupljanje dovoljno podataka radi provođenja anketa.
 3. Bit ćemo otvoreni u našoj suradnji s vama po pitanju podataka koje o vama prikupljamo te kako ih namjeravamo koristiti.
 4. Upotrebljavat ćemo osobne podatke samo u one svrhe za koje su prvobitno prikupljeni te ćemo osigurati njihovo sigurno brisanje.
 5. Našoj internetskoj stranici moguć je pristup putem interneta. To znači da korisnici diljem svijeta, ako pristupaju našim internetskim stranicama, mogu vidjeti vaš post na njima, primjerice komentare o nekom članku.
 6. Ako Universal Media d.o.o. ili bilo koja druga tvrtka koja joj pruža određenu vrstu usluge, neku informaciju iznesu izvan Europskog gospodarskog prostora (EEA), to će biti učinjeno samo u slučaju da postoji relevantna zaštita (kako je navedeno u GDPR zakonu).

 

 1. Koje podatke prikupljamo:

Universal Media d.o.o. može prikupljati podatke o sadržaju koji je pregledan (npr. TV kampanja), gdje je sadržaj pregledan (npr. na kojoj internetskoj stranici ili unutar koje aplikacije), kao i o općim podacima o uređaju na kojem je sadržaj gledan (npr. tablet ili pametni telefon, reklamni identifikator, IP adresa, operativni sistem).

Podaci prikupljeni nekom od naših usluga potom se spajaju s podacima drugih tvrtki ili kompanija koji bilježe podatke vlastitih korisnika ili općenito prikupljaju podatke o potrošačima. Te druge kompanije daju Nielsenu prikupljene ili prikrivene statistike o javnom mnijenju. Universal Media d.o.o. ne otkriva ovim trećim licima koji sadržaj su njihovi korisnici gledali, a UM Zagreb također nikada ne saznaje identitete korisnika drugih kompanija.

UM Zagreb ne otkriva, niti pokušava otkriti, identitete pojedinaca prilikom istraživanja tržišta.

UM Zagreb može nasumično prezentirati kratke ankete korisnicima koji jesu ili nisu bili izloženi sadržajima naših klijenata. Odgovori su dobrovoljni. Ako korisnik odgovori na pitanja u anketi, taj odgovor bilježi se u bazi podataka. Ankete ne zahtijevaju niti prikupljaju direktno prepoznatljive podatke.

Prijavljivanje na korporativni newsletter

Na internet stranici agencije ponuđen je elektronski korporativni newsletter I&F Grupe, koji sadrži novosti iz kompanija i agencija koje posluju u okviru I&F Grupe, čiji je agencija UM Zagreb deo, a na koji se korisnici mogu dobrovoljno prijaviti ili odjaviti u svakom trenutku.

Elektronska adresa korisnika bit će upotrebljena samo u tu svrhu koja se tiče poslovanja holdinga I&F Grupa. Ni elektronska adresa korisnika niti njegov identitet neće biti prodani, iznajmljeni ili otkriveni pojedincima niti organizacijama izvan I&F Grupe, a ni partnerskim tvrtkama čije usluge koristimo za slanje ovih newslettera. Korisnici se mogu odjaviti s liste za slanje elektronskog newslettera u svakom trenutku, koristeći upute koje se nalaze na dnu svakog izdanja.

I&F Grupa za uslugu slanja newslettera koristi MailChimp.

 

Prikupljeni osobni podaci: elektronske adrese

Mjesto obrade: SAD – Pravila o Privatnosti

 

Sustav elektronske pošte

Brojni od naših servisa i websiteova omogućavaju da nam pošaljete poruku putem sustava elektronske pošte (e-pošta). Koristit ćemo informacije koje nam dostavite kako bismo odgovorili na vaše pitanje. Putem sustava elektronske pošte slat ćemo vam samo opće informacije. No podsjećamo da sustavi elektronske pošte nisu uvijek siguran način komunikacije te da su ranjivi na presretanja komunikacije. Stoga predlažemo da ne šaljete osjetljive osobne podatke putem e-pošte. U slučajevima kada biste trebali poslati osjetljive podatke i informacije poput vašeg bankovnog računa, broja kreditne kartice ili broja socijalnog osiguranja, bilo bi dobro da koristite alternativni način podnošenja tih podataka, poput sigurne internet stranice, ukoliko je to moguće.

 1. Kako koristimo ove podatke?

Podatke koristimo kako bismo došli do različitih uvida, izvještaja i analiza, uključujući i karakteristika publike koja je pregledala određeni sadržaj ili efikasnost oglašivačke kampanje.

UM Zagreb također može poboljšati ili kalibrirati podatke prikupljene od drugih online ili offline izvora podataka ili pomoću istraživačkih alata, uključujući i Nielsenov pregled podataka (osim pojedinačno prepoznatljivih podataka). Drugi izvori podataka mogu obuhvatiti društvene medije ili e-commerce internet stranice. Ti dodatni izvori omogućuju nam provođenje opsežnijih istraživanja i analiza u vezi s demografskim podacima korisnika, njihovim preferencama i upotrebi interneta.

Naši izveštaji i analize obuhvaćaju samo neprepoznatljive ili spojene podatke.

Kako bismo unaprijedili naše poslovanje, osim podataka koje nam vi (korisnici) dajete prilikom registracije, također možemo dobiti podatke i od provjerenih trećih lica koji nam pomažu u boljem shvaćanju vaših interesa. Ovi „profilirani“ podaci dobijaju se iz raznih izvora, uključujući i javno dostupne podatke ili iz izvora poput anketa i glasanja, gdje ste dali svoju suglasnost za dijeljenje vaših podataka. Ukoliko ne želite dijeliti takve podatke s nama putem ovih izvora, možete se ulogirati u vaš profil te promijeniti uvjete u dijelu o privatnosti.

Nakon što se registrirate i ako na to pristanete, možemo vam slati elektronsku poštu za koju smatramo da će vam biti zanimljiva. Newsletteri također mogu biti personalizirani na osnovi onoga što čitate na internet stranici. U svakom trenutku možete otkazati dobijanje tih elektronskih poruka, kao i odjaviti se s liste za newsletter.

 1. Izbor

UM Zagreb vjeruje da trebate imati mogućnost izbora kada je u pitanju sudjelovanje u našim istraživanjima. Ako trenutno ni na koji način ne sudjelujete u aktivnostima tvrtke Universal McCann Zagreb i ne želite sudjelovati u istraživanjima, uvijek imate mogućnost odjaviti se i odustati.

 1. Upotreba podataka o djeci

Mi svjesno ne prikupljamo bilo kakve osobne podatke o djeci mlađoj od 16 godina, niti nudimo bilo kakve proizvode i usluge direktno djeci mlađoj od 13 godina.

 1. Ažuriranje osobnih podataka

U svakom trenutku možete ažurirati svoje osobne podatke te promijeniti svoje preference kontaktiranjem Božidara Belića, našeg službenika za zaštitu podataka koji je odgovoran za zaštitu osobnih podataka, na sljedeću adresu bozidar.belic@ifmccann.com.

 1. S kim dijelimo podatke

Vaše osobne podatke nećemo dijeliti s drugima u marketinške svrhe, osim ako za to imamo vašu dozvolu. U slučaju da na to pristanete, dijelit ćemo vaše podatke samo s organizacijama koje smo pažljivo odabrali.

Ako posjetite događaj koji je organizirao naš partner za organizaciju događaja, podaci će možda biti podijeljeni u svrhu administracije događaja.

Na našim internetskim stranicama možemo pružati i usluge drugih organizacija, iako možda ne upravljamo tim stranicama. Mi obrađujemo sve podatke koje prikupljamo kada vi pristupite uslugama koje je osigurala druga organizacija pod svojim pravilima o privatnosti. Podaci koje ta druga organizacija prikuplja pripadaju pod nadležnost njihovih pravila o privatnosti.

Možemo pristupiti osobnim podacima i/ili objaviti osobne podatke kako bismo ispunili relevantne zakone ili zahtjeve od države, a zbog adekvatnog upravljanja našim sustavom, ali i zbog vlastite zaštite i zaštite naših korisnika.

Svaka druga organizacija koja pristupi vašim podacima u tijeku pružanja usluge u naše ime bit će vođena strogim ugovornim ograničenjima kako bismo osigurali zaštitu vaših podataka, ali i pridržavanje pravila i zakona o zaštiti podataka. Mi također možemo nezavisno pratiti te pružatelje usluga kako bismo osigurali da ispunjavaju naše standarde. Možemo koristiti pružatelje usluga koji nam pomažu pri upravljanju tim internetskim stranicama (ili uslugama koje su dostupne na tim internetskim stranicama), od kojih neki ne moraju biti iz EEA regije.

Uzmite u obzir da prilikom posjete našim internetskim stranicama/aplikacijama, posjetitelji mogu pratiti linkove koji vode prema drugim internetskim stranicama koji su izvan našeg utjecaja. Universal McCann Zagreb nije odgovoran za sadržaj i pravila o privatnosti na tim drugim internetskim stranicama.

 1. Upotreba „Kolačića“ (Cookies)

Koristimo „Kolačiće“ (Cookies) za različite svrhe:

 1. Za statističke svrhe, kako bismo pratili koliko korisnika imamo i koliko često oni posjećuju naše internetske stranice. Prikupljamo podatke o tome koje od naših internetskih stranica se najčešće posjećuju, kakav tip korisnika ih najčešće posjećuje i iz kojih zemalja.
 2. Koristimo druge organizacije radi prikupljanja anonimnih korisničkih podataka, ponekad pomoću „kolačića“ i web oznaka (podataka koji su impregnirani u fotografijama, koji omogućavaju analizu o tome kako se internetska stranica koristi i koliko je posjećena). Naprimjer, naše internetske stranice mogu sadržavati software za mjerenje, koji je u vlasništvu Universal McCanna i koji će nam omogućiti doprinos istraživanju tržišta.
 3. Mi i drugi oglašivači ponekad koristimo statističke „kolačiće“ kako bismo pratili tko je pregledao određeni oglas/kampanju i tko je kliknuo na iste. Više podataka o tome možete pronaći u dijelu o online bihevioralnom oglašavanju u okviru ovih pravila o privatnosti.
 4. Postavljanje „kolačića“ na vaše računalo znači da vam možemo pokazati oglas koji će vam biti zanimljiv, kao i da možemo kontrolirati koliko puta ćete ga vidjeti, te potom mjeriti efikasnost oglašivačke kampanje. Oglašavanje nam pomaže da internetske stranice za vas budu besplatne. Više podataka o tome možete pronaći u dijelu o online bihevioralnom oglašavanju u okviru ovih pravila o privatnosti, uključujući i informaciju o tome na koji način se možete odjaviti i to otkazati.
 5. Možemo koristiti i „Flash kolačiće“ radi prikupljanja vaših preferenca u upotrebi medija playera (naprimjer, razina/glasnoća zvuka i slično). Kada ih ne bismo koristili, vi neke video sadržaje ne biste bili u mogućnosti gledati. Možete isključiti „kolačiće“, ali ako to napravite nećete biti u mogućnosti koristiti sve usluge na našim internetskim stranicama, niti vidjeti pop-up stranice i druge oglase. To je zbog toga što mi nećemo biti u mogućnosti pomoću „kolačića“ utjecati na sadržaj koji vi gledate. Međutim, još uvijek ćete moći vidjeti sadržaj koji mi uređujemo.
 6. Mi ili neke druge kompanije mogu koristiti „kolačiće“ radi sugeriranja ili pružanja sadržaja za koji misle da će vas zanimati.

Kako biste o „kolačićima“ saznali više informacija, kao i o tome kako njima upravljati, uključujući i to kako ih možete isključiti, posjetite dio o „Kolačićima“ na našoj stranici.

Korištenjem ove internetske stranice dajete vašu suglasnot za upotrebu „kolačića“, kao što je prethodno navedeno.

 1. Google Analytics/Google Tag Manager

Na našim internetskim stranicama koristimo Google Analytics/GTM zbog anonimnog izvještavanja o upotrebi stranice, kao i zbog oglašavanje na istoj.

 

Google Analytics je usluga analitike koju pruža kompanija Google Inc. (“Google”). Google koristi podatke koji se prikupljaju kako bi pratili i ispitivali upotrebu stranice/aplikacije, pripremili izvještaje o aktivnostima na stranici i dijelili te izvještaje s drugim Google uslugama.

 

Google može iskoristiti podatke koje je prikupio kako bi ponudio kontekst i personalizirao oglašavanje vlastite oglašivačke mreže.

 

Prikupljeni osobni podaci: „Kolačići“ i Podaci o upotrebi.

Mjesto obrade: SAD – Pravila o privatnosti – Odustajanje

 

Google Tag Manager je usluga analitike koju pruža Google Inc.

Prikupljeni osobni podaci: Kolačići“ i Podaci o upotrebi.

Mjesto obrade: SAD – Pravila o privatnosti

 1. O našem oglašavanju

Prilikom posjete („surfanja“) našim internetskim stranicama, neki od „kolačića“ koje stavljamo u vaše računalo bit će oglašivački „kolačići“ kako bismo vidjeli kakve vrste internetskih stranica vas interesiraju. Nakon toga možemo plasirati oglase na vašem internetskom pretraživaču, a koji se baziraju na vašim interesima. Naprimjer, ako u većoj mjeri čitate o hrani i piću, prikazat ćemo vam oglase o hrani i piću.

Važno je zapamtit da niti jedna od tehnika koje koristimo neće prikupljati podatke poput vašeg imena, elektronske adrese, poštanske adrese ili broja telefona.

Također možemo dijeliti anonimne podatke o ponašanju s našim oglašivačkim partnerima, uključujući i komercijalne organizacije koje financiraju sadržaj označen s „Podržan od“, „Plaćen sadržaj/Plaćeno od strane“ ili „Promotivni sadržaj/Sadržaj naših oglašivača“. To znači da kada odete na druge internetske stranice, bit će vam prikazani oglasi bazirani na vašem ponašanju na našim internetskim stranicama. Možemo vam također i na našoj internetskoj stranici prikazati oglase na osnovi vašeg ponašanja na tim drugim internetskim stranicama.

Bihevioralno targetiranje još je jedna forma koja nama i nekim našim partnerima omogućava da vam prikažemo oglase koji se baziraju na vašem ponašanju i interakcijama s internetskim stranicama koje nisu naše. Naprimjer, ako ste posjetili internetsku stranicu za online prodaju odjeće, počet ćete viđati oglase tog istog shopping websitea koji pokazuju posebne ponude ili proizvode koje ste gledali. Drugim kompanijama to omogućava da vam se oglašavaju ako ste napustili njihovu internetsku stranicu bez kupovine.

Ako se želite odmaknuti od online bihevioralnog oglašavanja, to ne znači da više nećete primati oglase kada koristite naše internetske stranice. To samo znači da oglasi koje ćete viđati, neće biti prilagođeni vašim preferencama.

Oglašavanje na mobilnim uređajima može zahtjevati prikupljanje i dijeljenje jedinstvenih ID uređaja s kompanijama koje kupuju reklamni prostor na mobilnim aplikacijama.

Remarketing u oglašavanju te bihevioralno targetiranje koje mi koristimu su:

 

Facebook Remarketing (Facebook, Inc.)

Facebook Remarketing je usluga za remarketing i bihevioralno targetiranje koju pruža kompanija Facebook, Inc. I koja povezuje aktivnost ove aplikacije s Facebook oglašivačkom mrežom.

Prikupljeni osobni podaci: „Kolačići“ i Podaci o upotrebi.

Mjesto obrade: SAD – Pravila o privatnosti – Odustajanje

 

Facebook Custom Audience (Facebook, Inc.)

Facebook Custom Audience je usluga za remarketing i bihevioralno targetiranje koju pruža kompanija Facebook, Inc. I koja povezuje aktivnosti ove aplikacije s Facebook oglašivačkom mrežom.

Prikupljeni osobni podaci: „Kolačići“ i Podaci o upotrebi.

Mjesto obrade: SAD – Pravila o privatnosti – Odustajanje

 

Remarketing through Google Analytics for Display Advertising (Google Inc.)

Google Analytics za Display Advertising je usluga za remarketing i bihevioralno targetiranje koju pruža kompanija Google Inc. I koja povezuje praćenje koju vrše Google Analytics i njezini „Kolačići“ s Adwords oglašivačkom mrežom i „Doubleclick Kolačićima“.

Prikupljeni osobni podaci: „Kolačići“ i Podaci o upotrebi.

Mjesto obrade:SAD – Pravila o privatnosti – Odustajanje

 1. Druge vrste oglašavanja

Naše internetske stranice sadrže linkove prema drugim internetskim stranicama od kojih možda imamo prihode. Oglašivači i suradnici nikada ne utječu na naše tekstove, niti ih mi ikada pišemo s ciljem promoviranja proizvoda, osim kada su jasno označeni sa „Sponzorirano od“, „Plaćen sadržaj/Plaćeno od strane“ ili „Promotivan sadržaj/Od naših oglašivača“ kako bismo iskomunicirali sponzoriran sadržaj ili promotivne karakteristike i financirane od strane fondacije.

 

 1. Pravne informacije i na koji način s nama možete stupiti u kontakt

Prema Općim pravilima zaštite podataka (General Data Protection Regulation (EU 2016/697)) u obavezi smo precizirati „Službenika za zaštitu osobnih podataka“ tvrtke UM Zagreb, kao i usluge koje pružamo na našim internetskim stranicama. Za UM Zagreb – to je Božidar Belić, bozidar.belic@ifmccann.com.

Ako želite dobiti pristup osobnim podacima koje imamo o vama ili želite njihovu kopiju, ako zahtjevate određenu izmjenu, ako imate bilo kakvih drugih pitanja o tome kako koristimo vaše podatke ili ako želite uložiti žalbu, molimo vas da kontaktirate Službenika za zaštitu osobnih podataka putem adrese koja je gore navedena.

Sve žalbe rješavat će Službenik za zaštitu osobnih podataka i to u roku od maksimalno 30 dana.

 1. Izmjene pravila o privatnosti

Ako odlučimo izmijeniti naša pravila o privatnosti, oglasit ćemo te izmjene ovdje. U slučajevima kada su izmjene značajne, poslat ćemo nove detalje svim našim registriranim korisnicima elektronskom poštom. Tamo gdje je to određeno zakonom, tražit ćemo vaš pristanak za realizaciju izmjena.