• Srđan Šaper

  Chairman I&F Grupa

  • Srđan Šaper

   Chairman I&F Grupa

  • Srđan Šaper je aktivan u svijetu marketinga preko 30 godina. Karijeru je započeo kao glazbena zvijezda, a zatim je postao marketinški i komunikacijski stručnjak i uspješan poduzetnik. Srđan je stvorio I&F McCann Grupu, jedan od vodećih komunikacijskih sistema koji djeluje na 12 tržišta jugoistočne Europe Nordijskih zemalja i koji zapošljava više od 600 ljudi.

   POSLOVNA I MARKETINŠKA KARIJERA

   Nakon umjetničke karijere osnivača i člana grupe VIS IDOLI ušao je u svijet marketinga. Radio je kao kreativni direktor, producent TV reklama, producent i redatelj u agencijama SM Delo, Ogilvy & Mather, Saatchi & Saatchi i Idols & Friends. Srđan Šaper je, između ostalog, stvorio puno uspješnih marketinških kampanja. 1997. potpisao je ugovor sa McCann Worldgroup i otvorio agencije u Srbiji i Makedoniji. U godinama koje su uslijedile osnovao je McCann agencije u drugim zemljama.Danas je Srđan Šaper na čelu I&F McCann Grupe, vodećeg marketinškog i komunikacijskog sistema u jugoistočnoj Europi s podružnicama u 8 zemalja (Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Bugarskoj) i u nordijskim zemljama (Švedska, Danska, Norveška, Finska) i zapošljava više od 600 ljudi. Srđan Šaper i I&F McCann Grupa su drugi najveći afilijacijski partner McCann Worldgroup-a i IPG-a.

   Poslovna zajednica

   Srđan Šaper je inicirao brojne projekte na području kulture i komunikacija. Autor je projekta za unaprijeđenje imidža Srbije „La Serbie original version“ u studenom 2000. u Parizu. Cilj projekta je predstavljanje duha Srbije poslije političkih promjena i demokratizacije. Bio je jedan od kreatora nekoliko političkih kampanja u Srbiji i regiji.Tijekom karijere, Srđan Saper je bio član više odbora javnih i poslovnih institucija, među kojima su  International Advertising Association (IAA) i American Chamber of Commerce (AmCham).Srđan Šaper je dobitnik Nagrade za životno djelo za stvaralački doprinos razvoju tržišnih komunikacija od strane Udruženja za tržišne komunikacije (UEPS). Kao aktivnom sudioniku poslovne i marketinške zajednice dodijeljeno mu je nekoliko prestižnih nagrada.Predavač je na poslijediplomskom studiju Fakulteta dramskih umjetnosti , a često je gost i na brojnim međunarodnim konferencijama gdje drži predavanja iz područja oglašavanja i marketinga. Srđan je diplomirao na katedri za filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta u Beogradu.

 • Katarina Robeli

  Izvršna direktorica, UM Zagreb

  UM Zagreb

  • Katarina Robeli

   Izvršna direktorica, UM Zagreb

   UM Zagreb

  • Katarina Robeli ima dva desetljeća iskustva u medijskoj industriji i izvrsna je poznavateljica medijskog tržišta u Hrvatskoj i SEE regiji. Surađivala je s brojnim klijentima iz različitih kategorija, od maloprodaje do FMCG, financija do telekomunikacija.

   Katarina je dobra u vođenju timova, vješt je pregovarač i medijski strateg usmjeren na kontinuirano unapređenje poslovanja agencije i klijenata.

   Rečenica koja je najbolje opisuje: „Idem do kraja ili ni ne počinjem. Ako baš ne ide, uvijek probam samo još jednom“.

 • Darko Lukić

  CEO IPG Mediabrands for SEE

  I&F Grupa

  • Darko Lukić

   CEO IPG Mediabrands for SEE

   I&F Grupa

  • Darko Lukić ima 20 godina iskustva u oglašivačkoj industriji. Diljem jugoistočne Europe Lukić se smatra vrsnim medijskim strategom sa internacionalnim iskustvom koje uključuje rad i u medijima i u marketinškim agencijama.

   Karijeru je započeo 1996. godine u kompaniji New World Publishing Inc. u Pragu, a nakon 3 godine se pridružio istoj kompaniji u Budimpešti. Sedam godina kasnije, 2005. godine, Darko je bio jedan od osnivača  kompanije CEE Business Media, također u Budimpešti.

   MBA diplomu je stekao na UK Open University. Tijekom karijere u agenciji UM, Darko je surađivao sa svim ključnim klijentima i tako direktno sudjelovao u razvoju UM agencija u cijeloj regiji.

   Poznat je po svojoj energiji, posvećenosti uspjehu i dinamičnom svijetu medija, a ponosan je na sve uspjehe koje je UM postigao tijerkom posljednjih 10 godina, od ulaska na nova tržišta, do dobijanja novih klijenata, i uvođenja novih usluga.

   Darko voli reći kako se osjeća veoma privilegirano i ponosno što može surađivati sa nevjerovatnim timom agencije UM koji čine ljudi iz svih tržišta jugoistočne Evrope. Slobodno vrijeme provodi sa obitelji i prijateljima. Voli kazalište i operu, a veliki je ljubitelj i sportskih događaja, posebno nogometnih i košarkaških.

 • Branislava Cagronov

  Direktorica UM Beograd i regionalna direktorica UM

  • Branislava Cagronov

   Direktorica UM Beograd i regionalna direktorica UM

  • Branislava Cagronov ima više od 16 godina iskustva u medijskoj industriji u kojoj je surađivala s nekim od najvećih međunarodnih i lokalnih oglašivača u Jugoistočnoj Europi kao što su telekomunikacije, maloprodaja, FMCG, financije i mnogi drugi.

   Branislava je poznata po vještinama upravljanja i vođenju timova, konstantnom radu na poboljšanju kvaliteta usluga, jačanja brandova, ali i razvoja poslovanja. Također, Branislava nesebično dijeli iskustva i medijska znanja kako s agencijskim tako i s klijentskim timovima, aposebno je ponosna na dugogodišnja partnerstva agencije i pojedinih klijenata što smatra najvećim dokazom uspjeha.

   Branislava slobodno vrijeme voli provoditi u krugu obitelji i prijatelja. Također voli putovati i posjećivati nova mjesta, koncerte i istraživati međunarodnu kuhinju i vina.

 • Marijana Kovačević

  Izvršna direktorica, UM Sofia

  UM Sofia

  • Marijana Kovačević

   Izvršna direktorica, UM Sofia

   UM Sofia

  • Marijana ima 11 godina iskustva u komunikacijskoj industriji i tijekom tog perioda od prvog dana je izgradila karijeru u Podgorici.

   Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti. Tijekom rada u agenciji stekla je opsežno znanje o odnosima s javnošću, media planiranju i zakupu i kreativnom radu na mnogobrojnim projektima realiziranim za klijente agencije.

   Ponosna je na to što je UM Sofija u kratkom roku postala jedna od vodeći medijskih agencija na tržištu. UM Sofija je agencija fokusirana na vještine, znanje i ljude. Tim od 17 medijskih stručnjaka stvorio je portfolio raznovrsnih klijenata.

   Svoje slobodno vrijeme provodi putujući po egzotičnim zemljama istražujući Aziju, svoj omiljeni kontinent. Govori hebrejski jezik i ljubiteljica je knjiga.

 • Nermina Kelić

  Izvršna direktorica, UM Sarajevo

  UM Sarajevo

  • Nermina Kelić

   Izvršna direktorica, UM Sarajevo

   UM Sarajevo

  • Postoje trenuci u životu kada neke odluke u potpunosti određuju naš životni i profesionalni put. Jedan takav imala je sa samo 17 godina, kada je skoro završila upis na Arhitektonski fakultet i okrenula se marketingu te izabrala EFSA-u. Za tu odluku kaže da joj je visoko na ljestvici najboljih u životu jer smatra da radi najbolji posao na svijetu, odnosno posao koji voli.

   Nakon završenog studija marketinga na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu pridružila se jednoj od najvećih marketinških obitelji u svijetu. Od 2008. godine stekla je bogato radno iskustvo, prvo u McCannu, a potom i u sestrinskoj agenciji UM Sarajevo, na čijem je čelu od 2014. godine.

   Njezino iskustvo i znanje u strateškom planiranju, media planninga i buyinga na tradicionalnim i online medijima, upravljanju društvenim mrežama itd. rezultat su predanog rada i uspješnog vođenja projekata za mnoge klijente kao što su The Coca-Cola Company, Mercator, Raiffeisen BANK, Violeta, Podravka, H&M, MasterCard itd.

   Jedan od najvažnijih aspekata njezine karijere je podučavanje i doprinos stvaranju boljeg profesionalnog okruženja, zbog čega se često nalazi u ulozi mentorice i predavačice na fakultetu, seminarima i konferencijama.

   Fotografija i slikanje su nešto čime se voli baviti u slobodno vrijeme. S ponosom ističe da je i službeno ostvarila svoj desetogodišnji plan za budućnost koji je napisala tijekom studija, a sada s jednakom dozom znatiželje i ljubavi prema poslu korača kroz svoje drugo profesionalno desetljeće. Izvan posla uživa u društvu dvoje plavookih mališana, a u uredu uživa u najboljem poslu na svijetu.

 • Roza Petrovska

  Izvršna direktorica, UM Skopje

  UM Skopje

  • Roza Petrovska

   Izvršna direktorica, UM Skopje

   UM Skopje

  • Roza se pridružila agenciji UM 2003. godine. Kao diplomirana inženjerka tehnologije u agenciji je dobila priliku primjeniti stečeno znanje i vještine iz organizacije, komunikacije, administracije, upravljanja projektima i ljudskim resursima, kao i iz analize podataka.

   Tijekom godina radila je na raznim pozicijama u agenciji UM, kao i u svim ključnim timovima, što je dovelo do toga da postane inspirativan vođa koji zna uspješno  upravljati projektnim timovima i implementirati poslovne inovacije. 

   Tijekom karijere u agenciji UM imala je važnu ulogu zbog svog svježeg i inovativnog razmišljanja kojim je podržavala edukaciju zaposlenih, ali i zbog inovativnog pristupa za uključivanje potrošača i podizanje zadovoljstva klijenata na viši nivo.

   Roza je bila dio tima koji je osvojio prvog “Zlatnog lava” za Makedoniju na uglednom svjetskom festivalu “Cannes Lions” u Cannesu 2009. godine za kampanju za podizanje svesti o raku testisa “Check them!” (Provjeri ih).

   Roza obožava putovanja i fotografiranje prirode, arhitekture i pejzaža, kao i sklapanje novih prijateljstava. Tijekom proteklih godina imala je priliku  baviti se i glumom, glazbom i pisanjem.

 • Vladimir Draganić

  Izvršni direktor, UM Podgorica

  UM Podgorica

  • Vladimir Draganić

   Izvršni direktor, UM Podgorica

   UM Podgorica

  • Vladimir ima 9 godina iskustva u radu u medijskoj agenciji UM i prešao je od razvojnog planera do Media Planera do vođe medijskih timova i radeći na gotovo svim velikim projektima, vodeći proces izvođenja, osmišljavanje medijskih strategija i rad s klijentima agencije.

   Izuzetno je ponosan na svoj tim i na vrijednosti koje su zajedno izgradili i na kojima danas počiva UM Podgorica.

   Velika pozornost posvećuje mentoriranju i stalnom razvoju stručnosti i uvjeta rada, što rezultira stabilnom pozicijom agencije na tržištu, stalnim poboljšanjem poslovanja i agencija i klijenata, kao i reputacijom UM-a kao poželjnog poslodavca.

   Ljubitelj je sporta i filmova, a u slobodno vrijeme bavi se boksom.

 • Suela Shtylla

  Izvršna direktorica, McCann Tirana

  McCann Tirana

  • Suela Shtylla

   Izvršna direktorica, McCann Tirana

   McCann Tirana

  • Suela predstavlja McCann obitelj od osnutka u Albaniji. Prije 8 godina Suela je počela kao managing director agencije i  tima koji je nastao oko nje kao McCann Tirana.

   Kao rezultat njenog rada i predanosti agencija je danas među vodećima u Albaniji i prepoznata je kao agencija koja postavlja visoke profesionalne i etičke standarde.

   U Suelinom CV-u je više od 13 godina radnog iskustva u komunikacijskoj industriji. Radila je sa internacionalnim i lokalnim klijentima: The Coca- Cola Company, Albtelecom, Matercard, L'Orèal, Trans Adriatic Pipeline, Intesa Sanpaolo Bank itd.  

   Suelina uloga i vizija su u središtu menadžmenta i administracije strateške pozicije agencije, rasta i new biz politike.

   Njezin je um strateški i analitički, ima sjajne komunikacijske i pregovaračke vještine, budističko strpljenje i mirnoću i oštro oko za detalje.

   Suelini su glavni hobiji planinarenje, yoga i osvajanje novih klijenata.